na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Дан када је Цариброд постао Димитровград!

27.2.13.

Дана 27. фебруара 1950.године на улицама Цариброда се окупило око 5000 људи. По први пут се чинило да су улице мале варошице тесне да приме реку људи која се ту слила. Окупљенима се, између осталих, обратио и народни посланик Иван Караиванов. Лист „Глас бугара у Југославији“ је тим поводом забележио:

Свечаност је била велика. Мали, пограничи град је био препун људи. Свуда су одјекивали повици, песме, играло се без предаха. Свечано окићени град личио је на вез, проткан хармоничним цветовима народних ношњи у којима је локално становништво било одевено. Изгледало је као да су улице тесне да приме све оне који дошли са најудаљенијих крајева границе како би са Димитровграђаима поделили радост, ту ретку радост, ретку част да њихов град и околина носе име великог сина бугарског народа – Георгија Димитрова

Вест из листа "Глас бугара у Југославији"

Тог дана, пре тачно 63 године Цариброд је понео данашњи назив Димитровград. 

Пола године пре тог догађаја, 2. јула 1949. године у санаторијуму Борвиха недалеко од Москве умире Георги Михајлович Димитров, бугарски револуционар и премијер. Званично, умро је због срчаних проблема; незванично, отрован је по налогу Стаљина. Након његове смрти у Бугарској је створен култ Димитрова. Тако је утемељен Ред Димитрова као највеће одликовање у Народној Републици Бугарској. Његово име давано је многим фабрикама, школама и улицама. Димитрово име носиле су највеће награде у науци, техници, књижевности и уметности. По њему је названа и организација комунистичке омладине, а чак три града понела су његово име, по један у Бугарској, Русији и Србији. 

Одлука да Цариброд промени име у Димитровград била је несумљиво политичке природе и плод је дотадашње узајамне сарадње двају лидера, Јосипа Броза Тита и Георгија Димитрова.

Цариброд је преименован у Димитровград Указом Владе НР Србије од 27. фебруара 1950.године. Тај Указ гласи:

Како би се трајно обележио спомен на Георгија Димитрова, истакнутог борца за бољи живот радника, борца за слободу и независност малих народа, за братство и јединство јужних словена, поводом 27. фебруара 1934.године, када је Георги Димитров ослобођен из фашистичког затвора након Лајпцишког процеса – Председништво Народне скупштине Народне републике Србије објављује УКАЗ о промени имена града Цариброд у Димитровград и Царибродског краја у Димитровградски крај“. 

Упркос бројним иницијативама и неспорној жељи грађана да се врати стари назив града, град данас и даље званично носи име Георгија Димитрова. Ипак, ретко ћете чути, барем на локалу, да неко од мештана каже Димитровград. Назив Цариброд је тај који је понајвише означио и даље означава петовековну историју града, почев од античког насеља Баланстра које се помиње још у доба Римљана, преко турског Царског бунара (Текву Бинари), па до (повратка) словенском називу Зарин брод, Зариброд, дакле и Цариброд. О настанку назива Цариброд постоји више предања, али се ни једно од њих не може са сигурношћу узети као историјско.

Цариброд је проглашен градом 1878.године. 

Више о историји имена града можете прочитати овде.


Аутор текста: Марјан Миланов


На основу овог текста РТ Цариброд је направила и прилог, који можете погледати испод.




4 коментара:

Deki је рекао...

Jako zanimljiv tekst! Lepo je to znati! Ali je i vreme da se vrati stari naziv!

Анониман је рекао...

Искрено да ви кажем ни мене не ми је јасно кико до са несу врнули старото-оригиналното име на град'т. Мислим да су чак била организована и два референдума и двапути Цариброджањето се изјаснише против. Мада, бар ја лично мислим, тува је глвни разлог финансијке природе. Само израчунајте, колко би коштало време и паре вадење ниви документи. (Или се можда не мора мењају документитие линеарно и одма него кому ка истече, и това нес'м сигуран.)
Углавном још увек никико не разбирам кој и кво има против да се врне името Цариброд.

А за текстат, наравно, ко и до с'га :
Бараво Марјане!!!

Guest123 је рекао...

Ja cu da kazem ko ima nesto protiv da se vrati staro ime Caribrod: najverovatnije Drzavna Bezbednost i ostale strukture jer im Caribrod previse mirise na "bugarsko" a i moze lako da se uspostavi veza sa Nejskim dogovorom i nacinom kako je desetine hiljade Bugara na kvarno zavrsilo u "demokratskoj" Kraljevini SHS. Titovo Uzice i Titov Vrbas odavno vise nisu "Titovi" samo mi Caribrodzanje smo jos uvek taoci Georgija Dimitrova, komunjare i sovjetskog sluge koji nije davao ni pet pare za svoj narod. Cak je hteo i Pirinsku Makedoniju da pokloni Jugoslaviji i proganjao je tamosnji nardo da se upisuju kao "Makedonce".

Guest123 је рекао...

ВИНАГИ ЦАРИБРОД - НИКОГА ДИМИТРОВГРАД!

Постави коментар

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu