na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Роман "С'Н ИЛ' ЈАВА", део 3.

27.7.17.

Лето је право време да се прочита добро штиво. Зато, након мале паузе, наставамо са објављивањем романа  „С’н ил’ јава“, аутора Братислава Браце Петровића. Роман је писан на локалном дијалекту. 

Ако сте пропустили претходне наставке





С’Н ИЛ’ ЈАВА


7.


Како напраји’ партију, тека поче нове ствари да учим. Слушал сам преди овој време јуднога нашег политичира на телевизор и он вревеше јавно: „Само будале не иду у политку.“ Ја му се смејем. Мислим да је ванџирал. Море, бил је онија човек млого у праву. За све кво је вревил, па и за теј будале. Свашта има у политику... 
Ете, зваше ме на телевон некви чиновници из једну амбасаду. Желе ми да убаво работим, да че сарађујемо. Кво има да сарађујем сас њи’? Нек си они гледају њине државе, ја че си гледам моју. Ма одокле ли само најдоше моји бројеви на телевон?! Ч’к ме и уче како требе да идем по народ да ме народ гледа. И тека поче и да работим. Окнем Мирослова и оба се влачимо. Мене љуђи и знају јер сам милицајац, али њега никој. Ја му вревим да мора да излезне малко оди дом, да у пластеници накара жену, децу маћу, башту да работе. А он да си држи работу у болницу, а кад не работи, да работи сас политику. 
Како почемо да идемо по народ, ја сам па тол’ћи карактер те се пај оправи на пијење. Ма кô смукови смо. Али кво чеш... Седнеш на човека у кућу да вревиш на суво, нит те он има с’вати, нити па ми знамо кво да му вревимо. Овак’, кад му дунемо по некоју, развревимо се. Ма и речник’т ми т’г поубав. А и нема се срамујем и да црвненејем кад некво изл’жем. Видим ја да је тешка работа овај политика. Једнуш вревим, а малко сам га бил удеверил, на Мирослова:
  – Чим дојдем на влас’, има да на мојни милицајци узнем бенефиције, а че и дадем на политичари.
– Како, Аце? Тој неје како требе.
– Како неје како требе? Па отекоше ни нође од ’одење. А стра’? 
– Од кво стра’, Аце?
– Да нече да дојдемо на влас’, и да че изгубимо влас’, ако дојдемо.
И тека, уз причу, дојдомо сас Мирослова до кућу оди једнога Мошу шпекуланта сас стоку. Знамо се одавна. Убаво смо сарађували. Ја сам му сва моја телчина њему давал да и’ купује. Окнумо га и улезомо у дом куде њега. Кад там’, заседли електричари. Чорбал’ци сас некво лојано месиште пуни. Поред астал принесени балоњи сас вино. Чујемо да су на Мошу уводили струју у шталу. Ја се па замлачујем сас њега, а му’ам га на електричариви:
– Убаво, Мошо. Побрж’ да ти плевња изгори. 
Једомо, цепимо, пимо, једомо... Потровимо се. Сас Мирослова агитујемо за нашу партију и за нас. На једнуга електричара, одавнашњи ми је другар, му вревим да види, па куји неје за ПЛК да му фикне струју оди бандеру, а ја чу после да му ургирам да га пај вржу, ал’ мора да гласа за нас. Ма све се на пијано разбирамо. Мирослов па, еј млого аран политичћи радник, се мунул у кујну при женене, па и на њи’ држи предавање. Море.... Не могу га искарам отуд. 
Ма куде се ми удружимо сас електричари? Домаћицана износи лојано месо, док износи, па поче да износи некве сушенице замрзнуте. Белћим смо све појели месо оди дебелоног овна. Сви ни зуби утрнуше оди студ. Цепимо вино кô да ни је задњо. Кад сам се разокал.... Вревим на Мошу да по селава куде иде те купује стоку вреви за мен’ и за ПЛК. Још га и учим да ако не гласају за моју партију и за Мирослова, нема да им купује телчина и јаганци и они има да прдну у чабар. Моша климка сас главу и само ни точи оди виноно. Док не бео’ отиш’л у политику, кô милицајац сам и ја затемељувал на народ овак’. Али нес’м вала кô с’г кад сам политичар. А за електричариви па нема кво да вревим. Срам си затрли. 
Поједомо и сушеницене. Почемо на гладно да пијемо вино. Ал’ си никој још не иде дом. Па кô да су ни се столицине залепиле за бревенеци. Моша га и он удеверил. Само црвенеје и скрца сас зуби. Так’в је кад пине, знам га поодавно. Почемо се редимо и на мочање. Јед’н улази, друђи излази... Никад несмо сви уз астал. Тићем одједанпут Моша кад окну на сина, туј уз астал, а веч у руку држи нож:
– Гоки сине, иди кољи Цветка!
Ја сам исц’клил у њег’ кô поп у владику и не знам кво му би одједанпут. Електричариви се рипнуше и кô кочичка из онуј работу излетеше. Ма ја нечу да бегам. Срам би ме било, јер сам си, бре, у душу милицајац. Моша скугрче сас зуби, а ножан стиска. Тићем кад се растури бирија, ја некако пита Мошу:
– Ма куга Цветка ’очеш да кољеш?
– Јарца! Имам њега још у шталу. Гоки! Кољи га да и њег’ поједемо, па да завршимо сас стоку!
Лелеле... Топрве ми се с’г нође притресоше. Па ми па смешно беше, како електричарини кô метак побегоше. 
Овој ми па беше с’г добро падло да на Мирослова докажем да имам визије. Убаво сам му вревил да је политика опасна работа, и да затој ’очу да на милицајци узнем бенефиције, а да и’ дадем на политичари. Да види Мирослов да ја имам визије, а неје да ми там’ вреви како неје у реду да на милицајци узимамо бенефиције. Сво време, кој знаје до куји, зам’н сам тој објашњавал на Мирослова куде Мошу шпекуланта. 




8.



Ћути... Преживе наш Мирослов. Не ока Госпаву да му гаси углење. Ја му јутред’н клепам како неје убаво да се онол’ко одузне. Утенчил се... Гледам га, и знам да ’оче да ми орати како цреп грне кори, али не смеје. Ја сам главни у партију. И на мен’ како цреп грне кори још ћисело. Само подригујем кô говедо кад прежива. Седим у странку, превртам некве ’артије на астал. Само некве позивнице за некве прославе. Када ли мисли овија народ да работи? Нечу да казујем на Мирослова за овеј позивнице. Чу и’ скутам. Па он че шлогира ако му и' дадем...
Ете га појављује се девојчиштено што работи у странку на врата. Помисле’ си у себ’: „Пај че тражи паре за работу. Само кука за некву плату. Ква плата...? Народ нема кво да једе, а она седи, фарба нокти, скубе си веџе, трља се сас некви пудери и ’оче плату...“
 Вреви ми:
– Господине Ацо, некви двојица дошли куде теб’.
– Па? Кво ’оче?
– Да орате сас тебе.
– Па нек улазе.
Улезоше... Миришу кô з’мбуљи. Машне затегли кô да че да се бесе сас њи’. Шиљаве ципеле, тесне панталоне... сас манжетне. Одма’ ми и’ неје ’ватило око. Кад видим тија што се тека облаче, а с’г изгледа да је тој мода на политичари, одма’ ми се примоча.  Поголемити се здравува сас мен’. И помалцћиви. Седоше на столице преди мен’. Овија поголемити ми орати:
– Мистер Петровиц, ја сам Мајкл Мудоу из Америке.
– Убаво, господине Мудо – оратим му ја, и поглеџујем у оног другогоног.
– Господине Аца, ја сам Куртц Мишел из Европске уније.
– Драго ми, господо. А сас које сте ми добро дошли?
’Оче овија из Унијуву да некво заорати, али све поглеџује у овог из Америкуву. Кô да не смеје оди њег’ да вреви. Ја и’ онак’ поглеџујем поди веџе, кô кад сам поглеџувал председника на Мировно веће кад ме окнеше за штете које су моја говеда прајила. Јер знајем да су се довлекли да ме некво глоџу. Несу се довлекли оди радос’, да ми некво донесу… ’Оче некво овија Куртц да вреви, али овој Мудоу изгледа да му је газда. Прекрсти нође и топрве с’г видо’ да носи чижметине. Сас некву подвијену штиклетину. „Овија мора да је каубојац“, мислим си ја у себ’.
– Мистер Петровиц, ви, како смо ми сазнала, ви сте сеф на васа партија?
– Нес’м шеф, него сам газда – оратим му ја.
– О. К. О. К. Ја... Ноу проблем. Ја би зелела да са вама неко питање ресим.
– Решавај, брате. Какво те залима? – питујем га ја.
– Мало нам необицна васа име на странка. Ми се питали у Америка какви су то Либерална комуниста?
„Што ми трну... од овакви. Што си не гледа њег’. Дош’л у сред лето сас чижме, и с’г му неје јасно каква смо партија. Што њег’ боли Стојко. И кво с’г да му оратим? Нема га па Мирослов, мож’ да би му боље вревил.“ 
Т’г се умеша и овија Куртц:
– Господин Аца, ми се у Брисел питали, и верујте нам, да сте бас у зизи са васа партија. Али морате нам мало јасније реци о Либерална комуниста?
Ма с’г видим што је Дража пропал... ’Те такви му се довлекли куде њег’. И он уместо да води војску, да ратује, он се сас овакви мајал. А они ништа не с’ћивају... Све се некво чуде кô да су оди Месец падли. Све им некво неје јасно. Не могу они да с’вате нас Срби. И ми се једва с’ватамо, а кам’ли да че они да ни с’вате. Него чу и’ мајем малко. Ете, тој је Буђа за кабат. Што некво друго не млатну...? Девчиштено турило некво кавиште... На све личи, ал’ на каве не личи. Ма ако. Тека и требе. Нек се потрују... Овај Мудоу и овија Куртц. Мислим си у себ’ да ли да и’ понудим сас по једну рећијицу... Ма нечу. Они вој на’оде ману по свет, а ја че и’ појим сас нашу рећијицу. Нечу. Реши се ја да им оратим оду нашуву партију:
– Господо, да ви ја оратим. Ми смо слободни комунисти. Комунисти куји давају слободу на сви. Малко се разликујемо оди онија што и’ Тито напрајил. Немамо Голи оток. Ал’ затој смо почели да кречимо наши затвори. Да и’ реновирамо. Прајимо и’ да имају светцке и европејске стандарде.
Они уц’клили у мен’. А ја си им оратим. Нечу да мисле да сам блентав.
– Куде нас че сви да имају подједнака права. И свако сваћега че може да пцује и да му вреви кво му падне на ак’л. Чим улезнемо у парламент као партија, има одма’ да турим закон на преправку...
– Знимљиво, мистер Петровиц, а које законе мислите да преправите?  – уц’клил оној Мудоу у мен’.
И кво ме прећида? Ја се т’м’н саберем, он ме пресече...
– Закон ће си исти остане, само че препрајимо онија члан за вређање. Јер куде нас сваћи свакога вређа. Тој че наша партија да изврљи јер тој неје дело, тој ни је фолклор. Тој ни је кô добар дан... 
Пај ме прекину оној Мудоу:
– Како? Како? Мистер Петровиц, нисам вас разумела. Ви казете на вређање „добар дан“. Појасните молим вас...
Јао... Најглупавог ми пратили. Никада ни нема они нас с’вате...
– Господине Мудо, куде нас у Србију се сви вређамо. И никој се на никуга не љути. И т’г, што че ни тија закон. Сваћи сваћега пцује. И тој више неје зло, тој си је нормално куде нас.
– Занимљиво... – чеша се по браду Мудоу. 
А видим да неје аметом ништа сватил. А б’ш ми га уз дединог... Тега овија Куртц из Брисел че ме некво питује:
– Господин Аца, а васа партија, како је заступљена са људима друге нације и других вера?
„Куји, бре, има у Србију куји несу Срби...”, мислим се ја у себ’. Чу м’лко одуговлачим док ми некво не падне на памет:
– Кво...?
– Па, господин Аца, да ли васа партија подрзава питања Рома? И људи који су друге вере?
Ааа... Сети’ се кво ме овија Куртц питује:
– Како да не, господо. Да... Да... Ево га наш Латиф... Сваћи д’н је у партију. И сабајле и предвече.
– Ууу... Бас занимљиво. То делује охрабрујуце, господин Аца.
Мислим се, немој да с’г б’ш не улезне Латиф сас метлу. Девојчиштено што се цифра там’, све ’оче да работи, али метлу нече да држи у руће. Па Мирослов наш’л некуде Латифа те дојде те ни сабере ђубриштево у партију.
– А васа партија, како стоји са кадровима, мистер Петровиц? – питује ме Мудоу.
– О, тој нема потребе да ви оратим. Туј смо најјаћи. Наша партија не гледа куји је какве школе завршил. Затој се и зовемо слободни комунисти. Ете... Имамо једну Госпаву, она нема нијед’н разред, али умеје да води политику. Она ни је главна за Ракош. А наш главни кадар је Ђоша, учитељ. Све што је најбоље прешло је куде нас. И милицајци. Сви се учланили куде нас.
Видим и’, поглеџују се. Мора да им се допада. И т’г че ме питује господин Мудоу:
– Мистер Петровиц, кол’ко је нама познато, ви сте полицајац? А цули смо да сте и приватни обртник? Били сте узгајивац стока? Ја сам посебно поносан на вас. Јер ја, у Сан Антонио, има своја фарма са говеда. Има своја ранц. Има своја велико имања.
„Ууу, овија, бре, говедар исто кô ја”, мислим се у себ’. Че га питујем да видим какву говеду чува и кол’ко:
– Господине Мудо, кол’ка вам је штала? И кол’ко имате говеда?
– О, мистер Петровиц, цувала ја висе, сада, због обавеза у Стејтс ов департмент, смањила. Сада ја има око 5000 грла говеда...
Лелеле... Ала овија л’же! Ауууууу... Па куде нас оди Ниш до Софију и до Видин нема да сабереш 3000 говеда, а он сам има 5000. У бре... Отру га оди л’жу. И че ме питује:
– Мистер Петовиц, а ви док сте узгајала говеда, колико имали?
Па ја ли сам мутав? Л’же он, че л’жем и ја:
– Имам 2000 говеда, мистер Мудо.
„’Иљадил сам и Шарку и Булку”, мислим се у себ’. Е, с’г чу и’ ја питујем за кво су се довлекли:
– Господо, а за кво да захвалим што сте ме под’лазили овака? 
Тега овија Куртц се топрве јави. Видим ја да му је овија Мудоу газда. Овија само слугује куде њег’. И за тој не смеје млого да орати. Али поче:
– Господин Аца, ми зелимо да се интегрисете код нас у Унија. Али ми морамо знати какав програм васа партија подрзава. А видим да немате националистицке идеје, иако сте партија комуниста.
– Ма јооок!!! Как’в национализам. Тој нас не залима. Нас паре залимају. Паре! Мен’ и Мирослова највиш’.
– Ја... Ја... Схватила. Ви зелите Србија да извуцете и да направите у јака економска сила. Цим ви помињете новац.
– Тако је, господине Куртц. С’уде около нас има паре. И куде су паре, туј смо и ми.
– Ја.. Ја... Разумела. Ми посебно ценимо вас напор како би сте досли до новца. И нама је циљ да Србија буде јака.
Т’г се јави газдава на Куртца, оној Мудоу:
– Мистер Петровиц, ми цемо насим владама пренети васе ставове у погледу будуце васа политика. Вероватно цемо вас подрзати. Ја посебно импресионирана због васа говеда. Ми колеге. Ортаци. Мада моја влада била скептик када цула да мистер Петровиц полицај. Они то не воле. Јос господин Мартиц када био у власти у Крајина. Јер је то блиско са милитарним ставовима. Али ево сада видим, ви били добар обртник. Фармер. То нама мило. Надам се да цемо врло плодно сарађивати.
Он орати, оно оди мен’ врчи зној, кô у косидбу. Накако се курталиса’ од њи’. Одвлекоше се... Кво ли че там’ да им орате оди мен’? А и тој ми га уз дединог. Ја си знајем кво си знајем...



9.



Седим у канцеларију и говејем. Иду избори. Кво ли че напрајимо? Ма туј куде смо га блазнили сас Мирослова, туј че и добијемо. Тоша нема да им купује јагањци и телчина, и сељаци су цркли. Тека смо се договорили сас њег’. Ако обећају да ће гласају за моју партију, че да им купује телчину. Јелку сам прачувал сас автобуси, да не троши паре из партијску касу, да наговара њојан народ. И она и’ наговорила. Него, видо’ једну њојну белешку овдена у ’артијеве, и там’ се посвадили. Овија младиви ’оче за овија њини, а овија стариви ’оче па за њини. Али че се уклопимо и куде њи’. Туј се мож’ и нећи глас украдне. Е па с’г зависи оди овија избори да ли че ми Мирослов буде кмет на комуну. Ако тој освојимо, че се усминем ја у скупштину. Него овија долњиви крај на Каролинку ми сумњив. Њојнини љуђи су зајнат. Ако туј пукнемо, че буде зло. Пај че си возим командира и чу си чувам говеда. Нит ми се пије, нит ми се гњете... Нити ме па дремка ’вата чим се сетим на њу и на њојнини љуђи. А научише ме дечиштава моја, те умејем с’г да рукјем сас компјутер и сас Фејзбук. И једноман овдена зевам. И њу почесто виџевљам овдена. Навалила се на пенџер и не с’лази. Неје, бре, тој работа. Мора да се иде од кућу на кућу и да се орати за Мирослова и за моју партију. Ма че ју питујем. Окам ју на телевон. Одазва се одма’.
– Кво работиш, морииии?
– Еве ме ткајем.
– Кво ткајеш?
– Црђе. 
– Работиш ли још некво?
– Па... Шијем опрегљаче.
– А још некво?
Ма да се ов’лко не може сети за какво сам ју окнул. Ја си мислим да требе веч да је по селиштено да ока на љуђи да за нас гласају. А она си ткаје. Е па че почнем и ја како њу:
– А у кол’ко су ти нитће?
Не знам кво ми изорати. Ја чу ју пај питујем:
– А совељка про’оди ли ти? Куј ти суче цевће? – да ју наведем да малко партијсћи мисли. 
Јер кад се саберу женетинене куде њу, да им орати за мен’ и за Мирослова.
  – Ма једно брдо ми се ск’сало, па че остављам разбојав. Док га не напрајим, че плетем вусукле. 
Лелелел.... Лелеле.... Много сам си ак’лан. Ма куде ми се раџају овако паметне идеје и ја се зверим. Ма сас вусукле че ја да турим Мирослова у вотељу.
– Кво работиш, мори, тој? – пај ју ја питујем.
– Еве узо’ да плетем вусукле. 
Чек’, не прећидај, само да окнем јед’н број.
Скута’ онија телевон штоно орати сас Каролинку и окну’ Јелку. Она благајник. Одазва ми се одма’. Она па кô да дреме на њег’. Питујем ју:
– Јелће, мори, има ли паре у касуну?
– Па има... Мршаво...
– Па куде су онол’ће паре, мори? – зверим се ја.
– Па по каване. Куде Буђавца. Само ми стизају рачуни... Јед’н твој, јед’н на Мирослова. 
– Мани тој куји су чији, него ми рекни је л’ има нећи динар. Требу ми хитно.
 – Па ако задржимо рачуни оди Буђавца, мож’ се и најде нећи динар. 
– Држ’ га! Не пуштај паре на њег’. 
– Па кво да работим?
– Све да и’ преврљиш на Каролинку. 
– А што на њу?
– Ама је л’ сам ја овдена преседник или ти? Одма’ да вој све паре преврљиш на њу. Је л’ си ме, бре, разбрала?
– Јесам...
Прећину’ ја сас Јелку. Узо’ телевонан сас Каролинку. 
– Каролинће, с’г че дојду паре и да одма’ идеш да накупујеш преџу. Неје битно ква је, варбана или неје. За све паре које ти Јелка прати да купиш преџу.
 –Добро... А по тој, кво да работим?
– Да окнеш женене и да плетете вусукле. 
– Па по тој?
– Е т’г че да и’ раздвојимо.
– Куга че раздвојимо?
– Вусукле, бре.
– Како да и’ раздвојимо?
– Па једну за леву, а једну за десну ногу. 
– Па ја и’ тека и плетем. За обе нође. 
Јаооо... Ма што овак’, бре, љуђи ме погрешно тумаче... Па да ли се још неје сетила кво че работи сас вусукле?
– Добро... И плетеш и’ за обе нође. А после кво че работиш сас њи’?
– Чу и’ продавам.
 – Сас партијсће паре...? Нече тој да може.
 – Па кво чу работим?
– Че и’ поклањаш!
– А? Кво да работим? Да и’ џабе давам? Шефе... Неси ли се пај мајал сас Мирослова некуде?
– Нес’м. Слушај ме овам’... Има да и’ исплетете, и да и’ раздвојиш. Леву вусуклу на леву страну, а десну вусуклу на десну страну.
 – Па какво после?
– Има на љуђини да оратиш да гласају за Мирослова. Кво че и там’ л’жеш, тој си ти знајеш. И че им дадеш оди левуну гомилу само једну вусуклу. И че им т’г наоратиш и овој.
– Кво још да им оратим?
– Ако Мирослов добије за кмета на комуну, че им дадеш и десну вускулу, оди десни куп. С’вати ли ме, мори?
– С’вати....
Ма ђавола ме с’ватила, мора да се надигнем да идем куде њу, да вој па оратим кво да работи. И да се договоримо да ли че варбамо вусуклете. Ма не би било греј да на њи’ некво извезе... ПЛК! Е тој мож’. Како и оваја партија странскава што извезла АДИДАС. Ееее... Тека... Тека... ПЛК да извезу. Овија нашиви душмањи пај че некво да смисле, да ни љагају. Него ми че си добијемо сас Мирослова...

НАСТАВИЋЕ СЕ...

320 коментара:

«Најстарије   ‹Старије   201 – 320 од 320   Новије›   Најновије»
Анониман је рекао...

Melinda West is the her full name moms and dads offered her however it's not the most womanly name out there. Auditing is how he makes cash however he intends on altering it. To play Rugby is a thing that he is totally addicted to. I currently reside in Papua New Guinea. Go to his website to learn more: https://qiita.com/fullventlerid1987

Анониман је рекао...

Наращивайте лучшие беклинки на ваш интернет ресурс и повысьте популярность сайта, ИКС. Разбавьте текущую ссылочную массу, усиливайте обратные ссылки с бирж, фигура ссылок, таейр 1. тайер 2, тайер 3. Бессмертные ссылки с мега трастовых сайтов на ваш ресурс, экономичнее чем на биржах и аналогов на рынке беклинков. https://seobomba.ru/shop/

Анониман је рекао...

Caitlin Smith is the her name moms and dads provided her however it's not the most womanly name out there. Auditing is how he earns money but he intends on altering it. To play Ultimate is a thing that he is completely addicted to. I presently live in Macedonia. Go to his site to learn more: https://public.tableau.com

Анониман је рекао...

что происходит с биткоином новости

Анониман је рекао...

Пазлы "География" 21,5*21,5*7,8, цвет синий, Di-101

Анониман је рекао...

С целью длительной работы машин в системе гидравлики внедряется https://pneumo-center.by/shop/klapany-obratnye/. Гидравлический коллектор используется для регуляции потоком рабочей жидкости в гидро механизмах. Такого рода системы считаются наиболее важным компонентом пневмогидравлических компонентов и применяется в определенных секторах производства.

Анониман је рекао...

Mark Brown is the name my parents provided me and I think it sounds quite great when you say it. Honduras is our birth location however I need to move for my household. What I truly enjoy doing is caving and I've been doing it for quite a while. For years I've been working as a meter reader however I intend on altering it. I am running and keeping a blog site here: listworldvacation.info/6_jakpodrozowacsamemuiniezwariowac.html

Анониман је рекао...

Hunting camo wallpapers https://wallpapershigh.com/hunting-camo

Анониман је рекао...

Enjoy a different way of entertainment with live tv streaming.

Анониман је рекао...

When you state it, Brooke Jones is the name my parents gave me and I believe it sounds rather great. Maldives is our birth place however I require to move for my household. What I actually take pleasure in doing is caving and I have actually been doing it for quite a while. For several years I've been working as a meter reader but I intend on altering it. I am running and keeping a blog here: 10 najlepszych miejsc do odwiedzenia w tym roku

Анониман је рекао...

Усиливайте лучшие гиперссылки на ваш интернет сайт и умножьте трафик, ИКС. Разбавьте текущую ссылочную массу, углубляйте беклинки с бирж ссылок, пирамида ссылок, tier 1, tier 2, tier 3. Постоянные ссылки с не спамных сайтов на ваш интернет ресурс, экономичнее чем на биржах и аналогов на интернет рынке беклинков. https://seobomba.ru/shop/

Анониман је рекао...

прокат сапов в Москве Разыщите новые просторы с сапбордингом надутыми сап досками! Эти средства плавания дают шанс вам завоевывать водными просторами с легкостью. Благодаря инновационной технологии и уникальной конструкции в надувных сапах, вы приобретете идеальное сочетание стабильности и подвижности на вод. Произведите свой собственный водный адреналиновый праздник и радуйтесь в занимательные приключения на воде.

Анониман је рекао...

Blending https://tapczany.info/antique items into a current home can yield a unique and personalized look. Here are some ideas for achieving this effectively.First, do not be afraid to mix designs. Even though a few retro items may appear odd in a contemporary house, its contrast can really offer character.Secondly, think about the size of the pieces. Big antique pieces can dominate a area, while more compact pieces can get lost in a spacious space.Then, consider updating or revamping retro items to provide them a fresh feel. This can help them blend more easily with your current decor.

Анониман је рекао...

металл в самаре купить

Анониман је рекао...

Introductions. The author's name is actually Kenneth Anderson. I am a client service representative. To do ceramics is something her other half doesn't really like but she does. My wife and I live in Denmark. I'm bad at webdesign but you might wish to examine my website: pius xii pope

Анониман је рекао...

лазерная коагуляция геморроя http://uhelf.ru/otdeleniya-kliniki/proktologiya/lechenie-gemorroya-lazerom

Анониман је рекао...

Зеленоволосые девушки cojo.ru

Анониман је рекао...

Система бонусов и поощрений в БК 1хбет значительно увеличивает привлекательность компании в глазах пользователей. Очень выгодные предложения доступны и новичкам, и игрокам, уже имеющим опыт работы на платформе. Среди внушительного набора бонусной программы очень очень просто потеряться. Каждый промокод 1хбет обеспечит право на определенные преференции - 1хбет промокод.

Анониман је рекао...

Samsungstore.ru представляет широкий ассортиментный выбор продукции Samsung, включая бытовую технику планшеты, ноутбуки, умные часы, телевизоры, смартфоны, и прочее. Наши торговые центры делают превосходное предложение, а именно современные решения в угоду вашего дома, работы и энергичного стиля жизни.Если вы ищете авторитетный и безопасный источник для приобретения новой продукции, значит сеть востребованных магазинов Samsung https://ukhta.samsungstore.ru/catalog/galaxy_tabs/filter/tab_a8/ - подходящее решение!

Анониман је рекао...

Samsungstore.ru может предложить широкий ассортиментный выбор продукции Samsung, включая умные часы, смартфоны, ноутбуки, телевизоры, бытовую технику планшеты, и прочее. В том случае, если вы захотели обнаружить авторитетный и надежный источник для покупок современной техники, значит online сеть известных магазинов Samsung https://arh.samsungstore.ru/catalog/smartfony_galaxy/filter/galaxy_a34/ - подходящее решение! Наши магазины делают замечательное предложение, а именно новые решения в угоду вашего дома, работы и также активного стиля жизни.

Анониман је рекао...

гончарный мастер класс

Анониман је рекао...

Gogetlinks – биржа дает вероятность расположить ссылку с разовой оплатой в статьях закупка ссылок для продвижения сайта либо заметках. Размещение доступно как в свежих, например и пространство материалах. В Gogetlinks большой выбор – 19 034 сайта на написания заметки.

Анониман је рекао...

Сможете задать абсолютно любые непростые вопросы, те которые связаны с техническими параметрами функциональностью, и положительными качествами каждого продукта.Во всех наши магазинах серьезный персонал, всегда готовый помочь, подобрать и приобретении подходящего вам устройства. Работники нашей компании обладают абсолютными познаниями о продуктах Samsung http://www.tianranju.net/home.php?mod=space&uid=102945 и конечно же всегда могут поделиться с любым клиентом полезной информацией.

Анониман је рекао...

Hi, my title is actually Aislinn as well as I am a personal computer visuals designer. In this forum I want to discuss my interest for generating stunning and operational designs. My activities are traveling, Lacrosse and reading books. My website: explore and inspire welcome to our passionate blog community carsinspired.info

Анониман је рекао...

Daniela Pestova классные фото https://cojo.ru/znamenitosti/daniela-pestova-46-foto/

Анониман је рекао...

Для вас мы предлагаем гарантийное и послегарантийное обслуживание, что позволяет вам быть уверенными в долговечности и надежности вашей собственной закупки. Можно всецело доверять нашим фирменным сервисным центрам, там где специалисты запросто устранят любые неисправности и помогут вам с применением вашего девайса.Наша сеть фирменных онлайн магазинов купить смартфоны samsung galaxy a03 может предложить не только лишь закупить выпускаемую продукцию, но также получить полный набор услуг.

Анониман је рекао...

Hi, my title is actually Daleyza as well as I am actually a pc visuals professional. In this particular forum I desire to share my passion for making operational and attractive concepts. My hobbies are actually journeying, Rugby and analysis manuals. My website: https://carsinspired.info/3_electric-automotive-revolution-new-trends-and-innovations.html

Анониман је рекао...

Фиолетовая тоника на темные волосы UHD https://cojo.ru/pricheski-i-strizhki/fioletovaya-tonika-na-temnye-volosy-29-foto/

Анониман је рекао...

курс изучения python

Анониман је рекао...

My name is Matthew Munoz, and I live in Curacao. My hobby is Auto Racing. Website: www.twoje-zabawki.pl/2_mozliwe-ze-to-najlepsza-zabawka-na-swiecie.html

Анониман је рекао...

My name is Fannie Greer, and I live in Jordan. My hobby is Mixed Martial Arts. Website: www.twoje-zabawki.pl/4_nie-uwierzysz-co-ta-zabawka-potrafi-zrobic.html

Анониман је рекао...

Панельки обои красивые фото https://cojo.ru/kartinki/panelki-oboi-68-foto/

Анониман је рекао...

My name is Roberto Rose, and I live in an idyllic city by the lake in El Salvador. Basketball is my favorite hobby, and you can find more about me on my website, https://kamalalmolk.info/5_get-your-dog-looking-fabulous-in-dublin-dog-groomer-ireland--dublin-near-me.html

Анониман је рекао...

My name is Beverly Vasquez, and I live in an idyllic city by the lake in Belize. Competitive Swimming is my favorite hobby, and you can find more about me on my website, www.kamalalmolk.info/2_grooming-tips-for-keeping-your-dogs-coat-healthy-and-beautiful.html

Анониман је рекао...

Короткая стрижка британка (34 фото) крутые фото https://byry.ru/korotkaya-strizhka-britanka/

Анониман је рекао...

Закуп рекламы в телеграм

Анониман је рекао...

Смешные картинки для мужа (45 фото) лучшие картинки https://fotoslava.ru/smeshnye-kartinki-dlya-muzha

Анониман је рекао...

Howard Patton, a 22-year-old enthusiast of Cycling, full of power as well as passion, residing in the vivid metropolitan area of Germany. url: www.mytezmamydzieci.pl/6_opiekunki-dla-dzieci-zdradzaja-swoje-sekrety-co-naprawde-robia-gdy-ciebie-nie-ma.html

Анониман је рекао...

Susie Banks, a 37-year-old enthusiast of Curling, total of power and interest, staying in the vivid city of Malawi. Check: www.mytezmamydzieci.pl/2_jak-znalezc-idealna-opiekunke-dla-swojego-dziecka-w-3-prostych-krokach.html

Анониман је рекао...

Спокойной ночи сладких снов до завтра (60 фото) милые картинки https://fotoslava.ru/spokoynoy-nochi-sladkih-snov-do-zavtra

Анониман је рекао...

I am actually Guy Torres, I reside in Syria and also I like to participate in Bowling. I welcome you to visit my web site: www.alemanne.info/blog/travel-adventures/wanderlust-my-adventures-around-the-world/

Анониман је рекао...

Марийцы фото девушек (86 фото) красивые фото https://fotoslava.ru/mariytsy-foto-devushek-2

Анониман је рекао...

Стрижки 2023 женские на короткие волосы (44 фото) - лучшие фото идеи с названиями HD https://fotoslava.ru/strizhki-2023-zhenskie-na-korotkie-volosy

Анониман је рекао...

My name is Darin King and I live in Algeria. I am 28 years old and my hobby is Rowing. Sponsor howto create in-trance.info

Анониман је рекао...

My name is Shaun Page and I live in Sweden. I am 29 years old and my hobby is Badminton. My site melodic shades of the blizzard exploring the soundtrack

Анониман је рекао...

Domingo Knight, 25-letni domownik Kirgistan, jestem strasznym hobbystą Biegi wytrzymałościowe, który nałogowo obraca pogoda na symulację dodatkowo kształcenie tutejszych sztuki. Podejmuję do zajścia mojej paginy: pokój boho dla chłopca obrazkidladzieci.pl

Анониман је рекао...

Violet Evergarden Scenery Wallpapers High Res absolutely free https://wallpapershigh.com/violet-evergarden-scenery

Анониман је рекао...

https://www.dzhoda-bau.com/

Анониман је рекао...

https://www.dzhoda-bau.com/

Анониман је рекао...

Istnieję Tymoteusz Ortiz, 39-letni fatygant Ostateczny egzystujący w Liberia, zaś moją flanką elektroniczną istnieje jak znalezc rodzine przez internet zrodzina.pl

Анониман је рекао...

Lord Hanuman Meditation Wallpapers HIGH RESOLUTION 100% free https://wallpapershigh.com/lord-hanuman-meditation

Анониман је рекао...

Gumball Wallpapers HD fast and free https://wallpapershigh.com/gumball

Анониман је рекао...

Дизайн интерьера в Липецке. Оформить заказ дизайн проект жилища в Липецке. Произведём дизайн схему текущего жилища, время приготовления 2-три месяца. 3 разновидности осуществления проекта. Запишитесь на неоплачиваемый выбор стиля дизайна для вашего финансирования. Цены на работу на проект следуют от 3998 руб/квадратный метр. Звоните на нашу фирму по тел +7(915)001-31-00. https://lip.dizart.me. Месторасположение: Россия, Липецк, улица имени Евгения Адамова, 10. Рабочие часы: 9:00-19:00, суб, вскр - не рабочие дни. Компания на удаленке, функционируем в режиме онлайн

Анониман је рекао...

High Definition Fall Wallpapers HIGH QUALITY fast and free https://wallpapershigh.com/high-definition-fall-wallpapers

Анониман је рекао...

Admirację! Stanowię Gretchen Cunningham, 26-letnia amatorka Bobsleje z Estonia. Ów wysiłek nie przeciwnie jest moje zbieractwie, jakkolwiek również uchodzi na moją osobowość. Kartka: www.baladika.info/odkryj-rajskie-piekno-wyspy

Анониман је рекао...

Cząstka! Stanowię Clifton Barnes, 28-letnia pasjonatka Cheerleading z Wietnam. Bieżący jogging nie chociaż stopniowi moje zainteresowaniami, ale sporadycznie napływa na moją odrębność. Ściana: wakacje wycieczka baladika.info

Анониман је рекао...

Steampunk Wallpapers HIGH RESOLUTION fast and free https://wallpapershigh.com/steampunk

Анониман је рекао...

Yamaha Yz 125 Wallpapers FULL HD 100% free https://wallpapershigh.com/yamaha-yz-125

Анониман је рекао...

Stanowię Adrianna Kaźmierczak, 26-latka będąca w Meksyk, ginę migać w Gynastics a kieruję macierzystą osobistą miejscowość elektroniczną: fotelik 0

Анониман је рекао...

Stanowię Lucyna Kamińska, 39-latka stojąca w Rosja, uwielbiam rąbać w Koszykówka zaś wyprowadzam bliską niezależną stronicę komputerową: romer britax fotelik

Анониман је рекао...

Cute Ipad Wallpapers UHD absolutely free https://wallpapershigh.com/cute-ipad

Анониман је рекао...

I am Jill Curry, 27 years of ages, staying in Singapore, as well as my leisure activity is actually Roller derby. Inspect out my site: liawrobexper1984.wordpress.com/2023/07/21/unlocking-adventures-in-the-roblox-universe/

Анониман је рекао...

I am Beth Glover, 30 years old, staying in Tajikistan, and my pastime is Football. Browse through my site: check frittitopo1981.wordpress.com/2023/07/21/unleashing-creativity-exploring-the-thrilling-world-of-roblox-game/

Анониман је рекао...

Review by John Smith: I recently came across an informative article on BeautyAH called Effective Moisturizers for Acne-Prone Skin: The Best Options https://beautyah.com/effective-moisturizers-for-acne-prone-skin-the-best-options

Анониман је рекао...

Istnieję Daniel Górecki, 53-letnim awanturnikiem kuksańcaLacrosse, spędzającym w Chiny, zaś moja stronica multimedialna zatem wkrótce: https://unsplash.com/@maidbulb9

Анониман је рекао...

работа для девушек в сфере досуга в новосибирске

Анониман је рекао...

Foto BTS Aesthetic Pinterest Wallpapers fullhd absolutely free https://wallpapershigh.com/foto-bts-aesthetic-pinterest

Анониман је рекао...

Открытие Металлических дверей в Сочи. Вскрытие Цена Железных дверей в Сочи. Входная дверь не открывается? Застрял замок в двери? Вызвать работника по вскрытию дверей, цена от 1290 руб. Звоните по тел.: +7 (967) 326-4885. Местонахождение: Краснодарский край, Сочи, микрорайон Лазаревское, улица Победы, 8

Анониман је рекао...

Google Chrome Screensavers Wallpapers HIGH QUALITY absolutely free https://wallpapershigh.com/google-chrome-screensavers

Анониман је рекао...

https://tvrd.in/unns3aMI chlarke

Анониман је рекао...

Cake Shop Wallpapers FULL HD 100% free https://wallpapershigh.com/cake-shop

Анониман је рекао...

Czesc, zwę się Kacper Wojciechowski myl 32 lat a występuję w Samoa Amerykańskie. Moje upodobaniem rzeczone Boks. Sprawdz moją stronę: moja strona

Анониман је рекао...

Czesc, przezywam się Maurycy Mazurek myl 44 lat także żyję w Filipiny. Moje zajęciem wówczas Deskorolka. Sprawdz moją krawędź: http://www.simpda.com

Анониман је рекао...

Egzystuję Bogumił Kozłowski traktuję 23 lat. Siedzę w Turkmenistan oraz moje zamiłowania bieżące Hokej na lodzie. Podpatruj: https://atavi.com

Анониман је рекао...

ручки мебельные из дерева

Анониман је рекао...

Fieryhelen Wallpapers high definition fast and free https://wallpapershigh.com/fieryhelen

Анониман је рекао...

Ambicję. Z aktualnej karty Eryk Kowalczyk cierpię 47 latek zaś lubie boks. Skontroluj: https://linkhay.com/blog/846128/code-informations-news

Анониман је рекао...

У меня есть отличная рекомендация для тех, кто хочет обновить свою прическу! Недавно я наткнулся на удивительную галерею, полную фотографий с прической в виде рожков из волос. Эти уникальные и оригинальные прически придадут вам стильный и модный вид. Я рекомендую пройти по ссылке и посмотреть эту галерею, чтобы найти свою идеальную прическу. Уверяю вас, вы не пожалеете! Идите прямо сюда https://cojo.ru/pricheski-i-strizhki/pricheska-rozhki-iz-volos-33-foto/

Анониман је рекао...

Pożądasz przyswoić moją awanturę? Zauważ: my profile https://thegadgetflow.com

Анониман је рекао...

тату салон работает 24 часа в москве

Анониман је рекао...

Zauważ moje amatory błahostki gwoli niemowląt https://linkbio.co/5091806E5no8M

Анониман је рекао...

Привет, друзья! Хочу рассказать вам о фантастическом выборе откосов для дверей МДФ на сайте fanwood.by. Здесь вы найдете большой выбор качественных откосов различных размеров и цветов, которые прекрасно подойдут для любого интерьера. Я сам недавно оформил откосы для своих дверей и остался очень доволен результатом. Качество товара на высоком уровне, цены приятно удивляют. В общем, если вы ищете отличное решение для отделки дверных проемов, рекомендую заглянуть на сайт fanwood.by и посмотреть их ассортимент откосов из МДФ. Кликайте по ссылке https://fanwood.by/shop/dsp-dvp-i-mdf/ и приобретайте стильные откосы для своего дома. Уверяю вас, вы не пожалеете!

Анониман је рекао...

Привет, друзья! Хочу поделиться отличной находкой для всех, кто ищет качественную фанеру по доступной цене. Магазин Фанера.бел в Минске предлагает фанеру размером 1500х1500 мм, которая настолько хороша, что я не могу удержаться от рекомендации! Её качество на высоте, а цена приятно удивляет. Я сам купил пару листов и остался очень доволен. Если и вас интересует фанера такого размера, советую вам перейти по ссылке https://xn--80aao5aqu.xn--90ais/ и ознакомиться с ассортиментом. Уверен, вы не пожалеете о своей покупке!

Анониман је рекао...

Okolica o walkach internetowych: 3

Анониман је рекао...

Stronica o zmiennościach informatycznych: c

Анониман је рекао...

Неоновый логотип - это удивительное и эффектное решение для создания выразительной и запоминающейся фирменной символики. Он представляет собой яркую конструкцию из светящихся трубочек, которые придают логотипу особую атмосферу и привлекают внимание. Неоновые логотипы могут быть разных форм и цветов, а также могут сочетаться с другими элементами дизайна. Если вы хотите увидеть изящные и креативные примеры неоновых логотипов, то рекомендую посетить сайт https://cojo.ru/grafika/neonovyy-logotip-53-foto/. Здесь вы найдете 53 уникальных фотографии, которые будут вдохновлять и давать вам идеи для создания своего собственного неонового логотипа. Погрузитесь в мир яркого и креативного дизайна с неоновыми логотипами!

Анониман је рекао...

Porządek najodpowiedniejszych hostingów. Zauważ krajowe oceny cpanel free

Анониман је рекао...

Ranking najdogodniejszych hostingów. Sprawdź własne rozprawy sci-book.com

Анониман је рекао...

Ай, привет! Вот такая темка для вас - картинки с пожеланиями добрый вечер с цитатами и добрыми словами. Вообще, если хочешь вечером переключиться на позитивную волну, то это просто идеальный вариант! Там крутотень фотки, а еще и классные цитатки есть. Жми на ссылку https://xwow.ru/dobryy-vecher-s-tsitatami-i-dobrymimi, открывай, смотри, наслаждайся. Поверь, это точно поднимет твой вечер на высший уровень!

Анониман је рекао...

Ты любишь рисовать в своем скетчбуке, а еще больше ты любишь срисовывать классные рисунки? Тогда должен обязательно попробовать 3 маркера челлендж! На сайте https://risuemsami.ru/risunki-dlya-srisovki-v-sketchbuk-3-markera-chellendzh/ тебе подскажут, какие рисунки самые крутые именно для срисовки. Так что переходи по ссылке и покажи, что ты можешь!

Анониман је рекао...

Э, чуваки, вы чего там курите? Мне вот недавно ссылку дали на крутой сайт, где есть охуенные рисунки, которые легко срисовать маркерами! Я офигел, какие краски и оттенки можно получить! И самое клевое, что они даже для новичков подойдут, даже если ты баран и вообще не умеешь рисовать. Вот тебе ссылка, зацени: https://risuemsami.ru/krasivye-risunki-markerami-dlya-srisovki/. Вот там пусть тебе кайф будет да руки рисовать будут сами.

Анониман је рекао...

colorado fake id

Анониман је рекао...

Заказать дизайн-проект трехкомнатной квартиры. Приобрести актуальный дизайн проект жилплощади в городе Санкт-Петербунг. Выполним актуальный дизайн план вашей постройки, период производства 2-три календарных месяца. Три разновидности исполнения дизайна. Запишитесь на неоплачиваемый подбор стиля дизайна для будущего бюджета. Стоимость на проект стартуют от 3997 рублей/м?. Сделайте звонок на нашу фирму по номеру телефона.: +7(915)001-31-00. Месторасположение: Российская федерация, СПб. График работы: 9-19, сб, воскресенье - выходные дни. Фирма на удаленке, работаем онлайн

Анониман је рекао...

Я хотел бы порекомендовать интернет-магазин RealGres и их керамическую плитку Monopole Veronica. Я недавно приобрел плитку Monopole Veronica Brillo Liso Perla 10x40 и остался очень доволен качеством и внешним видом. Она добавила шик и элегантность моему интерьеру. Магазин RealGres предлагает широкий выбор плитки и доставку по всей России, что очень удобно. Я рекомендую всем посетить сайт RealGres и ознакомиться с плиткой Monopole Veronica по ссылке https://www.realgres.ru/plitka-monopole-veronica-brillo-liso-perla-10x40/. Не пожалеете о своей покупке!

Анониман је рекао...

військовий адвокат Запоріжжя

Анониман је рекао...

Вдыхайте свежий осенний воздух, любуясь красотой леса! Хочешь проникнуться его волшебством в любое время? Тогда обязательно зайди на сайт cultmir.ru и скачай себе классные обои с осенним лесом! Здесь ты найдешь много разных вариантов - от ярких и красочных до спокойных и умиротворяющих. Настоящая находка для всех любителей природы и фотографий! И помни, осенний лес - это не только красота, но и куча положительных эмоций! Заглядывай в лесные глубины и оказывайся в мире тишины и спокойствия, ведь наш кусочек природы всегда с тобой! А чтобы скачать обои в высоком качестве, переходи по ссылке https://cultmir.ru/osenniy-les-oboi. Там точно найдешь то, что хочешь!

Анониман је рекао...

Айоу, ребята! Сегодня хочу поделиться с вами классными картинками, посвященными Дню работника уголовно исполнительной системы. Зацените, какие крутые ребята в форме! Если вы хотите узнать больше о работе этих ребят, то я рекомендую вам перейти по ссылочке https://cvam.ru/rabotnika-ugolovno-ispolnitelnoy-sistemy. Там вы найдете много интересной информации и историй из реальной жизни. Поэтому не откажите себе в удовольствии и заходите, не пожалеете! ����

Анониман је рекао...

Слушай, а ты знал, что у нас на сайте можно посмотреть самые крутые картинки про инопланетян? Это просто огонь! Вот ссылочка https://cvam.ru/inoplanetyane. Там всякая фигня по теме, что человечество знает про пришельцев. Я сам до сих пор не могу поверить, что они существуют! Думаю, тебе обязательно понравится, смотри и наслаждайся!

Анониман је рекао...

sexo anal hard

Анониман је рекао...

цена лодочного мотора

Анониман је рекао...

Бренд ДИВИС ПРО: Предоставляет выгодное сотрудничество для региональных дистрибьюторов в России! Поставкисменные картриджи оптом, наши средства для бритья с триммер-лезвием не только практичные, но и доступны оптом по выгодным ценам напрямую от производителя. Это отличная возможность купить станки для бритья, DIVIS PRO3 PLUS по специальным ценам! Спешите воспользоваться на выгодных условиях покупки. Всегда в наличии и по привлекательным ценам. DIVIS PRO, совместимы со всеми бритвами Gillette, включая Gillette Fusion Power.Вступайте в нашу дружную команду и начинайте успешный бизнес в сфере бритья.

Анониман је рекао...

Привет! Хочу поделиться своим опытом игры вавада на деньги vavada online. Рекомендую всем попробовать свою удачу на этом сайте https://vavadah.site/. Здесь я нашел огромный выбор слотов, получил крупную сумму и быстрые выплаты. Приветственный бонус и фриспины только увеличили мои шансы на победу. Регистрация заняла несколько минут, а удобный интерфейс сайта позволяет легко ориентироваться. Доволен, что выбрал именно Вавада для игры на деньги!

Анониман је рекао...

Рекомендую интернет-казино Вавада! Меня зовут Алексей, и я недавно выиграл крупную сумму в этом заведении. Было очень просто пополнить счет через карту Мир, воспользовавшись зеркалом 8 онлайн. Я был приятно удивлен удобным интерфейсом сайта и простой регистрацией. Кроме того, Вавада предлагает щедрые бонусы, включая приветственный бонус и фриспины для слотов. Бонусы позволили мне увеличить свои шансы на победу и вывести крупные суммы быстрыми выплатами. Я полностью доволен игрой в Вавада и рекомендую его всем любителям азартных игр. Для тех, кто хочет попробовать свою удачу, вот ссылка на официальный сайт казино: https://vavadasss.fun/.

Анониман је рекао...

Углубляйте качественные гиперссылки на ваш сайт и увеличивайте трафик, Индекс качества сайта. Разбавьте текущую ссылочную массу, усиливайте ссылки с бирж, фигура ссылок, таейр 1. тайер 2, тайер 3. Устойчивые к климату ссылки с трастовых сайтов на ваш интернет ресурс, дешевле чем на биржах и аналогов на рынке беклинков. купить крауд ссылки от 15 руб

Анониман је рекао...

Караул, девчонки! Внимание всем любительницам стиля и ретро! Ловите ссылку прически 90 х женские. Да-да, тут вы найдёте самые огонь прически, которые мы так обожаем из 90-х! Какая-то гибкая стрижка, экстравагантные укладки или, может быть, яркое пятно на волосах - выбор за вами! Вспомните время, когда наша главная задача - выглядеть стильно. Поэтому, девчонки, не зевайте, жмите на ссылку и готовьтесь ко взрыву цвета и фантазии на волосах!

Анониман је рекао...

Эй, слухай сюда, у меня тут есть суперкрутые картинки и открытки на тему С днем рождения бельчонок! Ааа, так милашки! Бельчата с такими большими глазками и пушистыми хвостиками. Так что если нужно сделать твоему другу или подруге день рождения праздничным и особенным, загляни сюда -- <https://prazdniki.info/s-dnem-rozhdeniya-belchonok>. Там подборка таких картинок, что просто топчик! Обожжаю их! Дари такие открытки и все будут в шоке от твоего топового сочувствующего выбора. Легко, весело и супер оригинально! Вот тебе секретный источник радости и улыбок. Удачи, зайка!

Анониман је рекао...

Привет, всем пионерам и пионеркам, и всем, кто помнит свое детство нашей прекрасной страны! Знаете, что недавно я наткнулся на сайт, где можно скачать красивые картинки с днем Пионерии бесплатно? Там настолько много вариантов, что удивлен был, как много нарисовали ребята своей фантазией. Вот вам ссылка - красивые картинки последний звонок скачать бесплатно. Там можно найти открытки и картинки на любой вкус - с пионерскими флажками, гимназией, веселыми детьми в пионерских пижамах и многое другое. В общем, если вы хотите вспомнить детство или подготовить открытки на праздник, то это место для вас. Ну, а я пошел выбирать картинки для своей коллекции. Удачи вам, друзья!

Анониман је рекао...

Если хочешь подчеркнуть свою харизму и загадочность, то татуировка анубиса - именно то, что тебе нужно! Анубис - древнеегипетский бог смерти и покровитель похоронных церемоний. Татуировка с его образом может стать настоящим акцентом в твоем стиле. И если ты готов познакомиться поближе с работами мастеров, то обязательно посмотри вот эту ссылку: https://fotostage.com/tatuirovki/tatuirovka-anubis/. Здесь ты найдешь вдохновение и массу крутых идей! Удачного выбора и красивых татуировок, братан!

Анониман је рекао...

Привет, фанаты картинок и фото! Хочу порекомендовать вам потрясающую галерею с 31 фотографией Барбры Стрейзанд. Эти фото просто потрясающие! Я сама только что посмотрела их и просто не могла оторваться. Если вы хотите окунуться в мир великой и неповторимой Барбры, то пройдите по ссылке https://douo.ru/barbra-streisand/. Там вы найдете множество красивых и запоминающихся фотографий этой замечательной певицы. Не упустите эту возможность, пройдите по ссылке прямо сейчас!

Анониман је рекао...

fast cash payday loans

Анониман је рекао...

Эй, ребята! У меня есть для вас офигенная идея, как сделать день молодежи еще более особенным! Знаете ли вы, что открытка может передать гораздо больше эмоций, чем простые слова? Подарите своему другу, подруге или близкому человеку трогательную открытку с днем молодежи! Такое поздравление точно запомнится надолго и доставит массу положительных эмоций. Я нашел отличный сайт, где можно найти милые открытки с днем молодежи. Вот ссылка, там целых 197 вариантов! Жми открытки, с гибдд пожеланиями, на день молодежи и выбирай самую самую волшебную и искреннюю открытку! Уверен, она подарит тепло и улыбку, ведь такого дня не бывает много! Ну что, побалуйте своих друзей незабываемыми моментами!

Анониман је рекао...

Привет, фанаты красивых волос! Хочу рассказать вам о потрясающем тренде Окрашивание волос Беби Лайт. У меня для вас 42 удивительные фотографии, которые покажут вам всю красоту и гламур этого стиля. Если вы мечтаете обновить свой образ и экспериментировать с цветом, то обязательно пройдите по ссылке https://douo.ru/okrashivanie-volos-bebi-layt/. Там вас ждет настоящая волшебная галерея, которая вдохновит вас на новые смелые решения. Поторопитесь, потому что красота не ждет!

Анониман је рекао...

Вот это да! Я просто не могу поверить своей удаче! Вчера я зарегистрировался на Вавада казино с помощью вавада зеркало вход buzz и наконец-то сыграл в свои любимые слоты. Интерфейс сайта оказался очень удобным, даже для новичка как я. Я получил не только простую регистрацию, но и щедрый приветственный бонус с фриспинами! Кто бы мог подумать, что удача на моей стороне и я выиграл крупную сумму! К тому же, выплаты произошли моментально, что очень порадовало. Теперь я точно знаю, что буду играть только на Вавада казино. Я уже советовал своим друзьям присоединиться и им тоже понравилось. Поспешите, и вы не пожалеете! https://vavadaw1.site/

Анониман је рекао...

Привет, меня зовут Анна и я хотела бы поделиться своим успешным опытом игры в Вавада. После использования вавада рабочее зеркало сайта gama casino name, я решила попробовать свою удачу в этом интернет-казино. Уже с самого начала я была приятно удивлена простой и быстрой регистрацией, а также удобным интерфейсом, благодаря которому стало легко разобраться во всех возможностях сайта. Кроме того, Вавада предложила мне приветственный бонус, который я с радостью воспользовалась. Бонусы и фриспины являются одним из главных преимуществ этого казино, что делает игру еще более захватывающей. Приятным сюрпризом стали быстрые выплаты, я ожидала, что придется ждать долго, а все оказалось гораздо проще. Но самым захватывающим моментом было, конечно же, выигрыш крупной суммы на слотах. Я не ожидала такого результата и была абсолютно счастлива. Благодаря Вавада, я получила незабываемые эмоции и уверенность в том, что это казино действительно честное и надежное. Я рекомендую всем любителям азартных игр попробовать свою удачу в Вавада и испытать непередаваемые ощущения от игры. Заходите по ссылке https://vavadaw1.site/ и получите массу удовольствия от игры на этом сайте!

Анониман је рекао...

Вишня - популярное дерево на дачных участках и в садах. Как начинающему садоводу необходимо знать, что обрезка вишни осенью является важной частью ухода за ним. Этот процесс поможет дереву стать более здоровым и плодоносным. На сайте cojo.ru вы найдете информацию о том, как правильно обрезать вишню в картинках. Это очень удобно для понимания, особенно для визуальных людей. Вам представлены 18 фотографий, которые пошагово показывают процесс обрезки. Предоставленная ссылка https://cojo.ru/kartinki/obrezka-vishni-osenyu-dlya-nachinayuschih-v-kartinkah-18-foto/ - ваш обязательный навигатор в мир обрезки вишни осенью. Не упустите шанс узнать больше о том, как сделать вашу вишню еще более красивой и плодоносной!

Анониман је рекао...

Привет! Хочу поделиться с вами отличной идеей для стрижки - шапочка с удлинением! Это стильная и модная прическа, которая подчеркнет вашу индивидуальность. Шапочка с удлинением придает волосам объем и делает их более выразительными. Если вы хотите изменить образ и получить свежий лук, то рекомендую вам попробовать эту стрижку. Чтобы посмотреть разные варианты и найти идеальный стиль для себя, переходите по ссылке на сайт стрижка шапочка с удлинением. Там вы найдете 29 фотографий, которые помогут вам сделать выбор. Не бойтесь экспериментировать с внешностью и пробовать новые стрижки - это отличный способ выразить свою индивидуальность!

Анониман је рекао...

https://hans-peterwolff.de/

Анониман је рекао...

https://hans-peterwolff.de/

Анониман је рекао...

https://ristorante-lannutti.de/

Анониман је рекао...

Продукция сменные картриджи gillette купить оптом, это отличное начало нового бизнеса. Постоянные распродажи на лезвия джилет фьюжен. Средства для бритья лезвие fusion стильные комплекты gillette купить оптом по оптимальной цене производителя. Не упустите возможность купить джилет мак 3 кассеты, станки для бритья джилет мак 3, а также любой другой продукт серии gillette mach3 по оптимальной цене!. Хит продаж одноразовые бритвенные станки gillette venus.

«Најстарије ‹Старије   201 – 320 од 320   Новије› Најновије»

Постави коментар

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu