na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Ko je bio Asen Balkanski!

6.12.12.


Fudbalski klub u Caribrodu je osnovan 1924. kao FK Balkan, a promenio je svoje ime nekoliko puta pre Drugog svetskog rata. Nakon rata, 1945. klub je re-osnovan kao Asen Balkanski. 1950-ih ponovo menja ime u Sportist, ali 60-ih je vraćeno staro ime Asen Balkanski. Konačno, 1994. klub dobija sadašnje ime Fudbalski klub Balkanski. 
A ko je bio Asen Balkanski verujem da ne zna većina današnjih igrača, navijača, ali i većina (mlađih) građana Dimitrovgrada.

Asen Balkanski (Slavčo Georgiev Drocanov)
Asen Balkanski je zapravo partizansko ime, ili nadimak čoveka koji je svoj život posvetio borbi protiv fašizma i koga je plamen te borbe i progutao. Siromašna porodica Georgija Drocanova iz sela Čuprene u Bugarskoj dobila je 20.septembra 1920.godine četvrtog sina. Dečak je dobio ime Slavčo. U rodnom selu završava progimnaziju odličnim uspehom, ali zbog materijalnog stanja u porodici ne nastavlja dalje školovanje, već počinje da radi kao sluga po selu. Ipak, njegovo interesovanje za knjigu i učenje ne jenjava, pa Slavčo postaje bibliotekar u selu. Tih godina dolazi u kontakt sa ljudima iz komunističke ilegale i prihvata njihove tada progresivne i obećavajuće ideale.

Kuća Asena Balkanskog u selu Čuprene, danas muzej

U jesen 1941. Slavčo dobija poziv za vojsku i odlazi u kasarnu. Ipak, zbog svojih ubeđenja ne misri se sa činjenicom da služi u vojsci koja je na strani fašista, pa odlučuje da pobegne. Sa svojim prijateljem Neofitom Aleksandrovim Lomskim jedne noći beže iz kasarne u Belogradčiku, prelaze jugoslovensku granicu i stupaju u kontakt sa jugoslovenskim partizanima. Dvojica mladića pristupaju Nišavskom partizanskom odredu i učestvuju u borbama na teritoriji jugoistočne Srbije, pokazujući veliku hrabrost i inicijativu. Kada komandir čete gine u borbi, Slavnčo Georgiev Drocanov, sada već poznati borac Asen Balkanski, postaje komandir čete. Njegovi podvizi na području Visoka toliko su se pročuli, da je fašistička vlast u Bugarskoj obećala 300.000 leva onome ko ubije ili preda Asena Balkanskog. Njegov prijatelj Neofit Lomski gine u borbama koje bivaju sve teže.


Na put njegovoj borbi ne staje neprijatelj, već jak reumatizam, zbog koga je Balkanski ilegalno prebačen preko granice u Vidin, gde su se partizanski lekari starali o njemu 20-ak dana. Zbog čestih racija u toj oblasti, Balkanskog prebacuju u Sofiju, gde ostaje do ozdravljenja. U proleće 1943. Balkanski se priključuje Vidinskom partizanskom odredu, a odatle sa još grupom boraca prelazi u Jugoslaviju, gde se priključuju Pirotskom odredu. 

Policija i četnici vrbuju lokalno stanovništvo kako bi lakše uhvatili Balkanskog i njegove ljude. Prilikom pripreme za jednu akciju, 8.avgusta 1943.  grupa partizana na čelu sa Balkanskim silazi u selo Topli Dol kako bi se snadbela hranom. Međutim, oni nailaze na zasedu! U toj zasedi, kod mosta u Toplom Dolu, gine Asen Balkanski, kao i poznati jugoslovenski partizan Koto. Asen Balkanski je u trenutku pogibije imao samo 23 godine.

Logo FK Balkanski

U njegovu čast, zbog pokazane hrabrosti u borbama u Visoku, pripadnici Caribrodskog partizanskog odreda daju predlog da nakon rata fudbalski klub u Caribrodu ponese ime Asen Balkanski. 

2 коментара:

Marko је рекао...

Zanimljiv tekst.

Guest123 је рекао...

Питуйем се кига че се отарасимо оди туя шумкарску историю?

Постави коментар

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu