na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Smilovske lutke kod Jovanke Broz!

3.11.13.

Nedavno preminula Jovanka Broz je za 8. mart 1970. godine dobila neobičan poklon – lutku napravljenu po njenom liku. Lutku koju je napravila jedna smilovčanka!

Zorka Delčeva, udata Jovanović, iz sela Smilovci, živela je sa porodicom u Nišu. Kako bi finansijski pomogla svojoj porodici, Zorka je u nekom trenutku odlučila da se profesionalno posveti svom dotadašnjem hobiju, pravljenju lutaka. Imala je smisla i talenta za to, pa su njene lutke odmah privukle pažnju prijatelja i poznanika, a uskoro su počele da pristižu i porudžbine sa strane. Ova smilovčanka je svojim lutkama posvećivala veliku pažnju i izrađivala ih sa dosta detalja, pa joj je tako, na primer, ponekad trebao ceo dan da napravi samo kosu lutke. Njen stan i ormane su ispunjavale lutke koje pravila: male indijanke, japanke, cigančice... Osim što su joj lutke donele mnogo lične satisfakcije i zadovoljstva, Zorka je njihovom prodajom uspela da iškoluje i svog sina, ali je, takođe, zahvaljujući lutkama putovala na različite festivale širom SFRJ, upoznavala zemlju, upoznavala folklor i kulturu, upoznavala ljude...


Krajem 1967. godine Zorka je odlučila da par lutaka pošalje kao novogodišnji poklon nikom drugom do drugu Titu! Nakon nove godine na njenu adresu je stiglo pismo iz Kabineta predsednika u kome su joj zahvalili na poklonu. Nakon par meseci Zorka je na osnovu filma „Vinetu i Apači“ napravila lutke po liku Vinetua i njegove sestre i poslala ih Titu za rođendan (25.maj), ali novog odgovora nije bilo.
Par godina kasnije, (uporna) Zorka je napravila lutku po liku Jovanke Broz i poslala je prvoj dami za 8. mart. Desetak dana kasnije Zorka je dobila pismo sledeće sadržine:                                                                         Brioni, 20.marta 1970.


                             Draga drugarice Jovanović,

Srdačno Vam zahvaljujem na čestitki povodom 8.marta – Dana žena i sa svoje strane upućujem Vam dobre želje za zdravlje i ličnu sreću.

Dirnula me je Vaša pažnja i cijenim lepi poklon – dvije lutke koje ste mi tom prilikom poslali. Kad nam se bude pružila prilika rado ćemo, i ja i Tito, udovoljiti Vašoj želji da se Vama sretnemo. 

                             Iskreno Vas pozdravlja

                                                                                    Jovanka Broz


Faksimil Jovankinog pisma

Vest o ovom pismu se brzo prenela do Zorkinog rodnog sela, pa se u selu Smiloci pričalo o tome kako će Jovanka da poseti njihovu Zorku. Naravno, do tog susreta nikada nije došlo. Ipak, njene lutke su dobile odličan marketing. Zorka je nastavila sa svojim kreativnim radom i pravila lutke ne samo po poznatim  likovima, već je i sama izmišljala modele i figure lutaka.

*** 

O ovom događaju pisalo je Bratstvo 20.06.1970.godine. Šta je kasnije bilo sa Zorkom i njenim lutkama, ne bih znao da vam kažem!

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu