na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Kada je postavljen tv predajnik na Kozarici!

25.10.13.

25. oktobra 1964. godine pušten je u probni rad novopostavljeni televizijski predajnik na vrhu Kozarica, iznad Dimitrovgrada. Dimitrovgrađani su tog dana po prvi put mogli da prate tv program na svojim tv prijemnicima, u svom gradu!

Predajnik na Kozarici (stari)

Pogled na Kozaricu
Gotovo ceo grad je tog dana pratio prenos fudbalske utakmice između Jugoslavije i Mađarske, a fudbal je tog dana izazivao ovacije i kod onih koje sport inače nije interesovao. Naravno, televizor je u tom trenutku u gradu imalo tek nekoliko desetina srećnika, ali su zato u narednih par dana u prodavnici u gradu koja je prodavala tehniku rasprodati svi tv aparati koje su imali. 

Nekoliko Metinih ilustracija iz Bratstva ponajbolje oslikavaju
euforiju građana tim povodom


Radovi na izgradnji i postavljanju tv prijemnika započeli su radnici „Gradnje“ 22. jula te godine. Mnoge firme i pojedinci u gradu ponudili su svoju pomoć i angažman u izgradnji repetitora. Tako je sam predajnik, visine 20 metara napravio „Metalac“, merdevine za predajnik je dala carina, a Gradnja je, osim izvođenja radova na samom predajniku, napravila i put dužine 3,5 km do predajnika.  Radovi su trebali da budu gotovi do 1. septembra, a svečano puštanje predajnika u rad je bilo planirano za Dan oslobođenja grada, 8. septembar. Ipak, delovi za predajnik na Kozarici koji su trebali da stignu iz Zagreba su malo kasnili, pa je on pušten u rad tek 25. oktobra.  

Dok su radovi kasnili, gledali su se prazni tv ekrani


Ovaj predajnik je dugo godina služio građane Dimitrovgrada i okoline, pre nego je uništen u NATO bombardovanju 1999.godine.


Ostaci predajnika nakon bombardovanja

Novi predajnik na Kozarici


0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu