na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Gde se nalazi Šopski zaliv?

13.1.13.


Šopska salata, šopski govor, šopska nošnja, šopsko oro,... a da li ste čuli za Šopski zaliv? Ne mislim na jaz, na vadu ili savak, već na pravi zaliv u kome pristaju brodovi!

Šopski zaliv, putem oka Google maps

Malo ljudi za to zna, ali takav zaliv postoji: Šopski zaliv (Shopski cove) se nalazi na Antarktiku, na jugozapadu ostrva Grinič (Greenwich Island). Širok je 2,6km i dubok 1,9km. Ovaj zaliv zaklanja luku Jenki (Yankee Harbour) i prvi put je posećen od strane lovaca na foke, početkom 19.veka.

Lokacija ostrva Grinič na Antarktiku

Zaliv je dobio ime po šopskoj regiji, a na osnovu odluke Komisije za davanje imena na Antarktiku, koju je Novembra 1994. osnovao Antarktički Institut u Bugarskoj. Od 2001. ova komisija radi u okviru Ministarstva inostranih poslova Bugarske.

Šopska regija, po Jovanu Cvijiću

Ova komisija je 2004. godine pokrenula ekspediciju pod nazivom Tangra 2004/05 u toku koje je grupa bugarskih naučnika detaljnije istraživala do tada neistražene delove Antarktika, uglavnom na ostrvima Grinič i Livingston. Oni su postavili kamp nazvan Akademija (Camp Academia) koji je imao i svoju poštansku adresu. 

Kamp Akademija i ispostava bugarske pošte na Anktarktiku

Sakupljena je ozbiljna geodetska i geografska građa kao i fotografska dokumentacija udaljenih i do tada neistraženih delova ovih ostrva. 146 geografskih pojmova je mapirano po prvi put, a 126 geografskih lokacija je tada dobilo bugarske nazive. Pa tako imamo greben Levski, vrhove Botev, Javorov I Jambol, nunatak Atanasov… 

Šopski zaliv (Shopski cove) je jedna od tih lokacija!!!"Stanovnici" Šopskog zaliva


3 коментара:

Анониман је рекао...

Bravo Marjane!

Анониман је рекао...

Makso, opet mi ulepša d'n't!
Hvala ti, za ovija interesan napis.
Tatko si!!!!

Marjan је рекао...

Trudimo se da bude zanimljivo i ako može poučno!

Drago mi je da uspeva!

:D

Постави коментар

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu