na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Цариброд у штампи с краја XIX и почетка XX века

18.6.15.

Текстови у старим новинама и часописима драгоцен су сведок догађаја и дешавања, како оних значајних за историју, тако и оних које је историја скрајнула, али су нама једнако занимљиви и значајни. Ево неколико чланака из бугарске штампе с краја XIX и почетка XX века на које сам наишао.

* * *

Лист ВАРНЕНСКИ ОБЩИНСКИ ВЕСТНИК бр. 21-22, од 1. августа 1892.године преноси вест да је 4. јула те године у Окружној Управи у Цариброду донета фалсификована кованица од 20 стотинки.Исти лист, ВАРНЕНСКИ ОБЩИНСКИ ВЕСТНИК, бр. 23  од 22. јула 1895. године преноси позив свим резервним официрима пешадинцима из Царибродског округа који живе у Варни да се јаве на тронедељну обуку.
Лист СВОБОДЕН ГРАЖДАНИН, бр. 29 од 12. фебруара 1897.године објавио је вест да су општински саветници из Царибродског округа упутили колективну молбу Народном парламенту којој траже да се Царибродска област одвоји од Трнског и припоји Софијском округу.

Лист СВОБОДЕН ГЛАС бр. 36 од 3. децембра 1905.године преноси  захвалност кмету и грађанима Цариброда на лепом дочеку удовице и сина капетана који је погинуо у Српско - Бугарском рату 1885.

Лист ВАРНЕНСКИ ОБЩИНСКИ ВЕСТНИК, бр. 5-6 од 10. фебруара 1909.године бави се још једним случајем фалсификовања новчаница у Цариброду, односно фалсификовања златних "ж'лтица" које су заправо биле само обичне кованице потопљене у златној води, а поред њих су откривени и дрвени калупови за ливење кованица од 5 и 20 стотинки.Лист ХРИСТИАНСКИЙ СВЯТ, бр. 10 од 1. октобра 1913.године преноси саопштење господина Ст. Накова из Цариброд у коме обавештава јавност да је у Цариброду основано Књижевно - Трезвењачко друштво које има за цилј борбу против трговине алкохолом, као и да пружа материјалну и моралну помоћ својим члановима.
Лист ВАРНЕНСКИ НОВИНИ, бр.363 од 14. децембра 1913.године пише о проблемима
 са градском расветом и о томе како је са српске стране градић осветљен рефлекторима, док фењери у граду једва да светле већ годину дана.Лист ДОБРУДЖАНСКИ ГЛАС, бр 24 од 4. новембра 1919.године преноси вест о посети Цариброду групе писаца, професора и новинара који су посетили град након одлуке о промени границе.приредио Марјан Миланов

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu