na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Царибродска периодична штампа 1889-1919.

24.2.16.

 "Књижевност и периодична штампа једног народа 
свестрано и непристрасно показују његов ментални и културни развој."

- Љ. Каравелов, бугарски писац


Периодична штампа је важан део писане историје и културе једног друштва. У Цариброду, након ослобођења од Турака, па до краја Првог светског рата, у различитим периодима и са различитим трајањем излазе четири штампана издања:

• научно-књижевни часопис "Домашен учител" (1889)
• политичке новине "Цариброд" (1901-1902)
• независне новине "Нишава" (1909-1915)
• часопис за хумор, сатиру и друштво "Клопотар" (1919)


Ове новине и часописи, без обзира на то када су и колико времена излазили, откривају специфичности локалне историје, обичаја, културе и менталитета у социјалном  и друштвеном смислу. Оне су уско повезане са обичајима, духовношћу и политичким животом Бугара из Царибродског краја. Дају нам изузетно живу слику културног и друштвеног живота Цариброђана пре више од стотину година. Оне представљају хронику Димитровграда и околне, јединствени документ о животу града у време његовог развоја након ослобођења од турског ропства.

Нажалост, поменуте локалне новине и часописи, који су јединствени и интегрални део нашег писменог културног и историјског наслеђа, нису сачувани у Димитровграду, осим копија неколико бројева у Народној библиотеци "Детко Петров." Сачувани оригинали се налазе у Народној библиотеци "Св . Св. Кирило и Методије" и у Државној агенцији "Архива" у Софији. Приступ овим издањима је отежан бирократским процедурама, чак и за становнике саме Софије.

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu